Róbaninská slivovička - 6. ročník, Roubanina 16.11.2019
Název
Róbaninská slivovička - 6. ročník, Roubanina 16.11.2019
Popis
Otců našich staré pití, národ sobě nedá vzíti!
V tomto duchu v sobotu 16.11.2019 zorganizovali v Roubanině místní hasiči již tradiční akci, místní košt pálenek a slivovic - další ročník Róbaninské slivovičke. A tak se v naší obci tato listopadová sobota stala dnem Vepřových hodů a 6.ročníku Róbaninské slivovičke 2019.
I přes letošní malou úrodu ovoce se do soutěže přihlásilo 74 účastníků s 110 vzorky, loňský rekord ( 89 účastníků s celkem 126 vzorky pálenek a slivovic) tedy nebyl překonán. Dle hodnotitelů bylo kvalita letošních vzorků vyšší a tomu také odpovídalo i vyšší bodové ohodnocení vzorků. Soutěžící účastníci museli asi zalovit ve svých kvalitních archívech (sáhnout hlouběji do svých zásob z minulých let) a vytáhnout již osvědčené, ověřenou kvalitu.
A i další tradice byla dodržena - mezinárodní účast - své kvalitní vzorky slivovic a pálenek přivezli hasiči (páni i dámy) z partnerské hasičské organizace DHZ Radimov ze slovenské obce Radimov. Jejich tradiční ochutnávka - Radimovská koštovka ovocných destilátov (jejíž 23. ročník proběhl letos v březnu v kulturním domě), je asi největší akcí tohoto druhu na Slovensku, co do počtu vzorků i návštěvníků. Pro představu Radimovská koštovka - ročník 2018 - přes 1450 vzorků ovocných destilátů , ročník 2019 necelých 1700 vzorků, no prostě jiná liga a poklona organizátorům takové rozsáhlé akce.
Odborná hodnotící komise, letos v mírně pozměněném složení, posuzovala anonymně chuť, vůni i harmonii přihlášených soutěžních vzorků. V letošní hodnotící komisi chyběl ze zdravotních důvodů starosta obce p. Petr Dvořáček, který zaslal návštěvníkům zdravici. V té poděkoval všem návštěvníkům za trvalý zájem o tuto akci, vyzdvihl a pochválil tradiční tři opory příprav koštu - ředitele slivovičky Jaroslava Bártu, Vratislava Rádla a Pavla Chloupka.
Samotné ochutnávání to je malý rituál. Nejdříve vůní potěšit čichové buňky, pak zrakem posoudit barvu a nato pomalu ochutnat. Další pocity se projevují různě. Někdo dělá grimasy, jiný souhlasně zamručí, hloubá se a s vážnou tváří se zapisují body a eventuelně komentáře.
Opětovně naplněný sál budovy hasičů v Roubanině se výborně bavil, o příjemnou hudební atmosféru a náladu se během celého soutěžního odpoledne a večera postarala letovická kapela - hudební trio Mifkotur. Většina účastníků akce okusila k dobrému pití i něco na zub z dopoledních Vepřových hodů -
kroupy se zelím, pečený jitrnicový prejt, žemlový prejt, výpečky se zelím, tlačenka s cibulí, horká polévka černá i bílá až po roubaninský mix talíř.
Finále koštu probíhalo ve 2 kategoriích :
1. TOP 10 švestka
2. TOP 10 ostatní destiláty
A tak již bez dalších řečí a komentářů k tomu nejdůležitějšímu a to výsledkům 2 kategorií:
Slivovice (švestka) - destilovaný alkoholický nápoj
1. Ing. Jozef Pavlík, Radimov, Slovensko - 150,1 bodů
2. Jozef Juviga, Radimov, Slovensko - 147,6 bodů
3. Monika Štefková, Radimov, Slovensko - 145 bodů
Ostatní destiláty
1. Josef Továrek, Velké Opatovice, višeň - 139,1 bodů
2. Ing. Fero Hrušecký, Radimov, Slovensko, hruška - 135,9 bodů
3. Břetislav Strnad, Úsobrno, hruška - 134,3 bodů
Vítězná slivovice ze Slovenska byla dle hodnotitelské komise největší "star" koštu - kouzelná tekutá šampionka, po té by pookřála nejedna znavená lidská duše :-).
Každý soutěžící koštu obdržel pamětní list a ti nejlepší z TOP 10 pak diplom za umístění.
V závěru akce proběhla již tradiční dražba lahví šesti nejlepších pálenek, ve které účastníci koštu podpořili místní hasiče.
Děkujeme tímto všem soutěžícím účastníkům, kteří se s námi všemi podělili o své tekuté bohatství.
Poděkování patří také celému početnému týmu hasičů a organizátorů této vydařené akce.
A co na závěr ? No přece : Na zdraví a na přátelství !
Období
Statistiky
- 428 fotek
- 11 videí
- 0 se líbí
Nastavení
Fotoknihy z vašich fotek
Vyberte si z předchystaných knih pro Vás nebo vytvořte zcela novou.
Pexeso z vašich fotek
Stačí vybrat jen 32 fotek. Ostatní za Vás uděláme my.